...
Agata:): [5x]−3x=1
Rozwiazac rownanie z czescia calkowitą
30 sty 20:15
Adam: 5x−1<[5x]≤5x
5x−1<3x+1≤5x
1/2≤x<1
dodatkowo, 3x+1 jest całkowite czyli x jest postaci k/3 gdzie k całkowite
3/2≤k<3 ⇒ k=2
czyli x=2/3
[5*2/3]=3
3*2/3+1=3
ok
czyli x=2/3
30 sty 20:21
Adam: właściwie nawet nie trzeba było sprawdzać, 3x+1 jest liczbą całkowitą i pomiędzy
5x−1 a 5x, więc musi się równać [5x]
30 sty 20:24
Mila:
[5x]=3x+1
| | m−1 | |
[5x]=m i 3x+1=m⇔3x=m−1⇔x= |
| , m∊C |
| | 3 | |
m≤5x<m+1
3m≤5m−5<3m+3 /+5
3m+5≤5m<3m+8
3m+5≤5m i 5m<3m+8
5≤2m i 2m<8
m∊{3}
30 sty 20:40