całka
kuba: mam taką całkę do rozwiazania
| | 2x+4−3,5 | |
2j∫ |
| dx |
| | (x2+4x+5)2 | |
biorąc x
2+4x+5=t => (2x+4)dx=dt
będzie
| | dt | | dx | |
2∫ |
| −7∫ |
| |
| | t2 | | (x2+4x+5)5 | |
tylko, czy to dobra droga? jeśli tak, to jak rozwiązać tę drugą całkę (Δ w mianowniku ujemna)?
30 sty 19:30
jc: x
2+4x+5=(x+2)
2+1
| | y | | 2 | | 1 | |
( |
| )' = |
| − |
| |
| | 1+y2 | | (y2+1)2 | | y2+1 | |
| | dy | | y | |
2∫ |
| = |
| + atan y |
| | (y2+1)2 | | 1+y2 | |
Sprawdź!
30 sty 20:02
kuba: ale sprytne

dzięki, za chwilkę to ogarnę na spokojnie, gdybym miał jeszcze z tym problem to się odezwę, ale
myslę że już sobie poradzę.
raz jeszcze dziękuje
30 sty 20:42
kuba: widzę że w przedostatniej linijce pierwszego postu jest chochlik − do potęgi drugiej, nie
piątek ma być.
ale jak do tego doszedłeś?
tak patrzę na to, ale ciężko mi by było to wymyślić
30 sty 21:41
piotr: kuba dobrze rozwiązywałeś
| | dx | | 1+(x+2)2−(x+2)2 | |
∫ |
| = ∫ |
| dx = |
| | (x2+4x+5)2 | | ((x+2)2+1)2 | |
| | 1 | | x+2 | |
∫ |
| dx − ∫(x+2) |
| dx |
| | (x+2)2+1 | | ((x+2)2+1)2 | |
druga całka przez części
30 sty 22:49
piotr: x+1 = t
| | t | | 1 | | 1 | |
∫ t |
| dt =t( − |
| ) +∫ |
| dt = |
| | (1+t2)2 | | 2(1+t2) | | 2( 1+t2) | |
| | t | | 1 | |
=− |
| + |
| arctg t |
| | 2( 1+t2) | | 2 | |
30 sty 22:58
piotr: ***x+2 = t
30 sty 22:59