Proszę o pomoc nie wiem jak się za to zabrać
//
podstawą ostrosłupa jest romb, którego kąt ostry ma miarę 30 stopni. ściany boczne ostrosłupa
są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz objętość powierzchni
całkowitej ostrosłupa, jeśli promień okręgu wpisanego w romb ma długość r.
h=2r
| h | ||
sin30 = | ||
| a |
| 1 | |
a = 2r
| |
| 2 |
| h | ||
tg30 = | ||
| x |
| √3 | |
*x = 2r
| |
| 3 |
| 6r | ||
x = | = 2r√3
| |
| √3 |
| H | ||
tg60 = | ||
| d |
| 1 | 1 | 8 | ||||
V = | Pp * H = | * a2*sin30 * H = | r2 * 4r√2√3 + 3 =
| |||
| 3 | 3 | 3 |
| 32r3√2√3 + 3 | |
| 3 |