Twierdzenie Darboux'a
Whale: Korzystając z Tw. Darboux'a i własności funkcji ciągłych, udowodnić, że istnieje punkt c
należący (−√3, √3 ) taki, że f(c) = 4π5 gdzie f(x) = x2 * arctgx. Ile jest takich
punktów?
1. Stwierdzam, że f(x) jest ciągłą, ponieważ jest złożeniem funkcji ciągłych
2. Liczę wartość funkcji w −√3 i √3 (odpowiednio −π i π)
3. Z Tw. Darboux'a wiem, że istnieje punkt c taki, że f(c) = 4π5 na tym przedziale.
Czy dobrze zacząłem robić? Jak teraz sprawdzić ile jest takich punktów?
30 sty 19:08
iteRacj@: sprawdź, czy funkcja jest ściśle monotoniczna w tym przedziale
30 sty 19:52
Whale: Rozumiem, że trzeba policzyć pochodną
| | x2 | |
f'(x) = 2x arctg(x) + |
| |
| | x2+1 | |
Tylko mam problem z rozwiązaniem tego, aby określić gdzie pochodna jest dodatnia, a gdzie
ujemna (aby wyznaczyć gdzie moja funkcja f(x) jest rosnąca/malejąca)
30 sty 19:59
iteRacj@: na szczęście drugi składnik jest zawsze dodatni i już łatwiej
30 sty 20:02
iteRacj@: oj nie tak łatwo, w tym przedziale nieujemny...
30 sty 20:13
Whale: Czyli w przedziale (−√3 , 0 ) f'(x) > 0 oraz (0, √3) f'(x) > 0, bo po odpowiednim
podstawieniu −p{3] i √3 uzyskuje wartości dodatnie?
A można argumentować tak, że pierwszy składnik jest rosnący na tym przedziale (jest rosnący tak
naprawdę w całej swojej dziedzinie) i dodajemy do niego coś zawsze dodatniego, więc będzie
rosnące?
30 sty 20:16
iteRacj@: dla x=0 pierwszy i drugi składnik są równe zero czyli pochodna jest nieujemna w (−√3, √3 )⇒
funkcja jest niemalejąca w (−p{3], √3 ), w zerze ma punkt przegięcia
funkcja tylko raz osiąga wartość f(c)
30 sty 20:23