przeksztalcenie liniowe
adam:
Wyznaczyć jądro i obraz przekształcenia liniowego L : R3 −→ R3 określonego wzorem L(x, y, z) =
(x + y − z, 2x − y, 3y − 2z).
30 sty 19:06
Adam: x+y=z
y=2x
3y=2z
x+y=z ∧ 3y=2z ⇒ y=2x
możemy jedno z równań wyeliminować
x=t, y=2t, z=3t, t∊ℛ
jest to prosta
inaczej można ją zapisać {x*(1, 2, 3): x∊ℛ}
L=x(1, 2, 0)+y(1, −1, 3)+z(−1, 0, −2)=(x−z)(1, 2, 0)+y(1, −1, 3)
(1, 2, 0) oraz (1, −1, 3) − niezależne
jest to płaszczyzna rozpięta na wektorach (1, 2, 0) oraz (1, −1, 3) przechodząca przez środek
układu
30 sty 19:16
Adam: pomyliłem się
(1, 2, 0)+3(−1, 0, −2)=−2*(1, −1, 3)
L=(x−y/2)(1, 2, 0)+(z−3y/2)(−1, 0, −2)
płaszczyzna rozpięta na wektorach (1, 2, 0) oraz (1, 0, 2)
30 sty 19:21
adam: a gdzie w tym jest jadra, a gdzie obraz przeksztalcenia?
30 sty 19:26
Pytający:
1 0 0 | 1 2 0
0 1 0 | 1 −1 3
0 0 1 | −1 0 −2
w2−w1
w3+w1
w3+2/3w2
1 0 0 | 1 2 0
−1 1 0 | 0 −3 3
1/3 2/3 1 | 0 0 0
KerL=lin{(1/3,2/3,1)}
ImL=lin{(1,2,0),(0,−1,1)}
To samo można odczytać z zapisu Adama:
L=(x−y/2)(1, 2, 0)+(z−3y/2)(−1, 0, −2)
L=0 ⇔ x=y/2 ∧ z=3y/2 ⇒ KerL=lin{(1,2,3)}
ImL=lin{(1, 2, 0),(−1, 0, −2)}
30 sty 20:29