Zadanie z pochodną - sprawdź czy zachodzi równość
^^: Sprawdź czy zachodzi równość
f'(x) / f(x) = 3x2 ln(x+3) − x3/x+3
gdzie f(x) = ex3/ln(x+3)
5 lut 14:25
jo: Napisz dokładnie co jest w wykładniku w funkcji f(x).
5 lut 15:10
^^: w wykładniku funkcji f (x) jest x do potęgi 3 podzielić przez ln(x+3)
5 lut 15:22
jo:
| | | |
f'(x) = ex3/ln(x+3)* |
| |
| | ln(x+3)2 | |
| f'(x) | | | |
| = |
| = ... |
| f(x) | | ln(x+3)2 | |
spróbuj przekształcić tak aby powstała prawa strona równości.
5 lut 16:05
^^: dzięki, ale własnie z tym mam problem
5 lut 16:09
jo:
Z tego co sobie rozpisałam to:
| | 3x2(x+3)ln(x+3)−x3 | | 1 | |
L = |
| * |
| |
| | x+3 | | ln(x+3) | |
| | 3x2(x+3)ln(x+3)−x3 | |
P = |
| |
| | x+3 | |
więc na to wygląda że nie zachodzi ta równość...
5 lut 16:23
maiki : prosze o pomoc w równaniu
F(x)'/f(x)=3x2 ln(x+3)−(x3/x+3)
f(x)=x3/eln(x+3)
byłbym bardzo wdziecznuy za pomoc
sprawdz czy zachodzi równość
pozdro
12 lut 18:42