granice funkcji
Titka: Znajdź granice funkcji lim x→0 sin2 x/1−cosx
Proszę o pomoc!
5 lut 14:06
bobi: tą granice można policzyć z delopitala limx→0 sin2 x/1−cosx [0/0]H→2sinx*cosx/sinx
[0/0]H→2cosx*cosx+2sinx*(−sinx)/cosx→2
5 lut 15:02
ula: też mi wyszlo 2 tylko ja zamieniłam cosx na
√1−sin2x i potem pomnożyłam przez
5 lut 15:14
pepe:
można też tak:
sin
2x = 1 −cos
2x = ( 1−cosx)( 1+cosx)
| | (1−cosx)(1+cosx) | |
lim |
| = lim (1+cosx) = 1+1= 2
|
| | 1−cosx | |
x →0
5 lut 15:21
Titka: już wszystko jasne, dzięki
5 lut 15:23