Dowód trygonometria
Żaba: Uzasadnij, że jeśli 2tgα−sinα+5cosα=10, to tgα=5
2
sinαcosα−sinα+5cosα=10/ *cosα
2sinα−sinαcosα+5cos
2α−10cosα=0
5cos
2α−cosα(sinα+10)+2sinα=0
cosα=t, t∊<−1,1>
5t
2−t(sinα+10)+2sinα=0
Δ=sin
2α−20sinα+100
Δ
2=0
sinα=202=10
5t
2−t(
10+10)+2*
10=0
5t
2−20t+20=0
Δ
3=0
t
0=2
sinα=10
cosα=2
2tgα−10 + 5*2=10
2tgα=10
tgα=5
Czy ten sposób rozwiązywania tego zadania jest poprawny i czy przeszedł by na maturze?
30 sty 18:07
iteRacj@:
| | π | |
2tgα−sinα+5cosα=10, założenie α≠ |
| +kπ |
| | 2 | |
cosα ≠0
2sinα−sinα*cosα+5(cosα)
2−10cosα=0
sinα(2−cosα)+5cosα(cosα−10)=0
−sinα(cosα−2)+5cosα(cosα−2)=0
(−sinα+5cosα)(cosα−2)=0
stąd (−sinα+5cosα)=0 albo (cosα−2)=0
ponieważ dla każdego kąta należącego do dziedziny cosα≠2
jedynym rozwiązaniem jest −sinα+5cosα=0
5cosα=sinα // :cosα
5=tgα
wiem, że żartujesz, pytając czy można pisać na maturze i poza nią
sinα=10
cosα=2
ale jakby kto nie wiedział 0 punktów za całe zadanie
30 sty 18:55
Mila:
Nie przejdzie.
| | π | |
1) brak założenia: cosα≠0⇔α≠ |
| +kπ |
| | 2 | |
2)
funkcje sinx i cosx to funkcje ograniczone
|sinx|≤1
|cosx|≤1
U Ciebie mają wartości >1
Podać rozwiązanie.
30 sty 18:56
iteRacj@: @Mila to na pewno jest dla żartu
30 sty 18:57
Mila:
30 sty 19:04
PW: Żabo, równanie jest równaniem jednej zmiennej α. Zrobiłeś z niego równanie zmiennej t z
parametrem sinα, czyli faktycznie równanie dwóch zmiennych, nie uwzględniając związku między t
i sinα. Tu widzę logiczny błąd.
30 sty 20:21