Całkowanie przez części
Bilauta: Oblicz całkę stosując metodę całkowania przez części
∫ ln
2 (x +
√1+x2)
Nie wiem co robić

Pomóżcie
Z góry dziękuję
30 sty 17:56
Krzysiek95: Jako funkcję do różniczkowania weź cały ten logarytm a funkcję do całkowania weź 1.
Pokaż co Ci wyjdzie
30 sty 18:42
jc: Dobra rada
30 sty 18:46
jc: funkcję do całkowania? o co chodzi?
Całkujemy iloczyn.
| | x | |
∫ x' ln2(x+√x2+1) dx = x ln2(x+√x2+1) − 2∫ |
| ln(x+√x2+1) dx |
| | √1+x2 | |
| | x | |
∫ |
| ln(x+√x2+1) dx = ∫(√1+x2)' ln(x+√x2+1) dx |
| | √1+x2 | |
=
√1+x2 ln(x+
√x2+1) − x
30 sty 18:51