matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
6.136:
sinx
Dzień dobry mam takie pytanko lim x→
∞
ja to zrobiłem w nastepujacy sposob ale nie
x
wiem czy to jest dobrze... x→
∞
1
1
→0
=y
x
x
1
siny
x=
lim y→0
=1
y
y
30 sty 17:12
6.136:
?
30 sty 18:23
Mila:
y=sinx − funkcja ograniczona |sinx|≤1
1
lim
x→
∞
=0
x
1
lim
x→
∞
( sinx*
)=0
x
30 sty 18:40