Rozwiąż równanie.
roksana: Pomóżcie :c
sin4x−cos4x=1
30 sty 15:57
ale jak to?:
spróbuj sama, zrób podstawienie za cos2x=1−sin2x
masz:
sin4x−(cos2x)2=1
30 sty 16:00
roksana: A mogłabym (sin2x−cos2x)2 = 1?
30 sty 16:02
Krzysiek60: po co
(sin2x)2−(cos2x)2= (sin2x+cos2x)(sin2x−cos2x)=1
sin2x−cos2x=1
dlaej Ty
30 sty 16:05
Adam: sin4x−cos4x=(sin2x−cos2x)(sin2x+cos2x)=sin2x−cos2x=−cos2x
cos2x=−1
30 sty 16:06
roksana: Właśnie zrobiłam sama tak jak napisaliscie i jest dobrze

jakieś zaćmienie miałam
30 sty 16:11
roksana: Odpowiedz to będzie pi / 4 + k pi / 2?
30 sty 16:17
roksana: Nieważne
30 sty 16:20