matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
Krzysiek60:
Mam napisane tak : Nalezy jeszcze dodac ze nie zawsze w miejscu zerowym mianownika mamy do czynienia z granica niewlasciwa tzn ±
∞
x
2
−1
Przyklad f(x)=
czyli dla x≠−1 mam f(x)= x−1
x+1
czyli tutaj bede mial lim x→ −1
−
= −2 lim x→ −1
+
= −2 gdy x→
∞
x−1 =
∞
lim x→ −
∞
x−1 = −
∞
Czy granice w ±
∞
mma liczyc z wyjsciowej funkcjI?
30 sty 15:51
Adam:
co masz na myśli po ustaleniu dziedziny to ta sama funkcja
30 sty 15:53
Krzysiek60:
(x+1)(x−1)
Bo f(x)=
= x−1
x+1
Czy np mam liczyc
x
2
−1
lim x→
∞
=
∞
?
x+1
czy limx→
∞
x−1 =
∞
?
30 sty 15:58
Adam:
bez różnicy
30 sty 16:05
Krzysiek60:
dziekuje .
30 sty 16:06
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick