Zmiana równania ogólnego płaszczyzny na parametryczne.
MrFocus: Witam, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Podaj przykład równania parametrycznego podanej płaszczyzny, o równaniu ogólnym
: x+y+2z+1=0
Rozumiem że wystarczy znaleźć trzy punkty leżące na tej płaszczyźnie, ale jak to zrobić i jak
je odpowiednio dobrać?
Dzięki za wszelką pomoc
30 sty 13:06
Janek191:
A = ( 1, 2 , − 2)
x = 1 + t
y = 2 + t
z = −2 − t
30 sty 13:14
MrFocus: Nie rozumiem skąd się to wszytko wzięło, mógłbyś mniej więcej mi to wyjaśnić?
30 sty 13:21
Janek191:
Współrzędne punktu A spełniają równanie płaszczyzny, bo
1 + 2 + 2*(−2) + 1 = 0
Wstawiamy za x , y, z do równania płaszczyzny:
(1 + t) + (2 + t ) + 2*( −2 − t ) + 1 = 0
4 − 4 + 2 t − 2 t = 0
30 sty 13:47