...
Klara: Podaj przykład funkcji f: R−−>R, której punktami Nieciaglosci są punkty 1+(1/n2) I tylko one.
30 sty 12:41
Blee: Ow n jest stale?
30 sty 12:54
Blee:
| | 1 | |
f(x) = ∏n=1∞ |
| |
| | x − (1 + (1/n2)) | |
30 sty 12:57
Adam: dla x≠1
| | 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| = |
| , dla x=1 jest = ∞ |
| | x−(1+1/n2) | | x−1 | |
z warunku koniecznego zbieżności iloczynu musi być
1/(x−1)=1 czyli x=2
ale wiadomo już że nie jest to funkcja R−>R, bo może być zbieżna tylko dla x=2
30 sty 13:50
Adam: zresztą to miały być punkty nieciągłości, funkcja jest określona na całym zbiorze liczb R
30 sty 14:00
Adam:
f(x)=0 dla x≤1, dla x>2
f(x)=k dla 1+1/(k+1)2<x≤1+1/k2 dla k=1, 2, ...
30 sty 14:04