matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak to rozwiązać?
andru:
∫2ln3x dx
5 lut 11:26
Edek:
metodą podstawiania 2∫ln3x dx t=3x
dt
=3/*dx
dx
dt=3dx/:3
1
dx=
dt
3
mamy:
2
2∫lnt*
1
3
dt=
∫lnt dt
3
rozwiąż dalej sam
5 lut 11:46
andru:
∫2ln3x dx = 2x(ln3x−1) Dobrze?
5 lut 14:30
AS:
Wynik poprawny − dopisać tylko + C (stała)
5 lut 15:12