Szereg o wyrazach ujemnych
Mika: ∑sin(n3) zbadać zbieżność tego szeregu.
Czy tutaj mam tylko napisać, że nie spełnia warunku koniecznego lim sin(n3)=0 ?
30 sty 12:28
Adam: tak
30 sty 13:43
jc: sin n nie jest zbieżny (potrafię to pokazać).
Czy potrafisz pokazać, że sin n3 nie jest zbieżny do zera?
(pewnie nie jest)
30 sty 14:20
Adam: załóżmy że
sin(n3) → 0
wtedy sin((n+1)3)cos(n3)−sin(n3)cos((n+1)3) =
= sin(3n2+3n+1) → 0
sin(3(n+1)2+3(n+1)+1)cos(...)−sin(...)cos(...)=
= sin(6n+4) → 0
sin(6(n+1)+4)cos(...)−sin(...)cos(...)=
= sin(6) → 0
sin6 dąży do 0?
tak samo można byłoby wykazać że sin(nk) nie dąży do 0
30 sty 14:48
jc: Adam, bardzo ładnie, zapamiętam
30 sty 15:00
Adam:
załóżmy że sin(nk)→sinα, −π/2≤α≤3π/2 dla k≥1
wtedy sin(nk)−sinα=2sin((nk−α)/2)cos((nk+α)/2)
teraz istnieje taki ciąg pn liczb naturalnych że
−π/2≤nk−2pnπ<3π/2
nk−2pnπ może mieć co najwyżej 2 punkty skupienia, α oraz π−α
dla podciągu n1 odpowiadającemu α mamy
sin(n1k−α)=sin(n1k−α−2pn1π) → 0
ale rozumując jak powyżej nie może dążyć do 0
dla podciągu n2 odpowiadającemu π−α
sin(n2k+α)=sin(n2k−2pn2+α) → 0
rozumując jak powyżej ten ciąg też nie może
czyli nk−2pnπ nie może mieć punktów skupienia, sprzeczność
czyli sin(nk) nie ma granicy
30 sty 16:03
Adam: drugą linijkę napisałem kiedy jeszcze myślałem nad tym
nic ona nie wnosi
30 sty 16:18