Równanie płaszczyzny
Ania: Znaleźć równanie płaszczyzny równoleglej do osi Oy, prostopadlej do płaszczyzny 2x−y+5z+3=0
oraz przechodzącej przez punkt (1,2,−1).
Rownanie plaszczyzny−postac: Ax+Cz+D=0
Skoro ta druga płaszczyzna jest prostopadła, to wyznacza wektor z jej równania, który będzie
prostopadły do szukanej plaszczyzny: v=[2, − 1,5]
A=(1,2,−1), więc wyznaczam D: 2*1−1*2+5*(−1)+D=0 czyli D =5
Rownanie to 2x+5z+5=0
Gdzie tu jest błąd? W odpowiedziach jest podane inne rozwiazanie😐 polecicie mi też jakaś
stronę albo cokolwiek, co pomogło y mi ogarnąć płaszczyzny i wszystko co związane z geometria
analityczna w przestrzeni?
30 sty 11:10
Krzysiek60: Aniu. Jest o plaszczyznach Anusiak matematyka dla klasy 2 liceum .Musisz zobaczyc sama
Co do geometrii analitycznej w przstrzeni to Zbigniew Radziszewski Geometria analityczna
Podstawy teorii i zbior zadan z rozwiazaniami
Tutaj to musisz sie dopytac Janek191 co i jak
30 sty 11:54
Pytający:
Błąd popełniasz, gdy stwierdzasz, że wektor [2,−1,5] jest prostopadły do szukanej płaszczyzny
(a tym samym, że jest równoległy do płaszczyzny 2x−y+5z+3=0). To bzdura.

Wektor [2,−1,5] jest prostopadły do płaszczyzny 2x−y+5z+3=0 (to wektor normalny tej
płaszczyzny) i płaszczyzna 2x−y+5z+3=0 jest prostopadła do płaszczyzny szukanej, zatem wektor
[2,−1,5] jest równoległy do szukanej płaszczyzny.
30 sty 16:59