rysunek wykresu
matematikos: Proszę o pomoc jak narysować wykres funkcji 4x2+1. Potrafię go sobie narysować w
programie ale z przekształceń mi nie wychodzi
30 sty 09:33
Krzysiek60: Nalezy zauwazyc ze funkcja jest parzysta wiec robisz tylko wykres dla x∊<0 ∞)
Potem obijasz symetrycznie wzgledem osi OY
Df= R
Robisz tabelke i po zabawie .
30 sty 09:40
matematikos: A jest jeszcze jakiś inny sposób ?
30 sty 09:45
Krzysiek60: Swoj napisales
30 sty 09:46
Krzysiek60: Czy tak duzy problem stanowi z robienie tabelki w dobie kiedy jest kalkulator ?
Nawet juz z e wzoru funkcji widac z enajmniejsza jej wartosc to (−4) dla x=0 .
30 sty 09:49
matematikos: Rozumiem że na sprawdzianie/ maturze wyciągnę sobie laptopa czy kalkulator i przerysuje
wykres... Nikt mi nie uzna rysowania z tabelki bo muszą być podane odpowiednie
przekształcenia. Rozumiem jak zrobić z twojego sposobu.
Zapytałem tylko czy jest inny wiec wystarczyło odpowiedzieć że nie, a nie unosić się honorem od
razu
30 sty 09:57
Krzysiek60: Wcale sie nie unoszse bo waze ponad 100kg
napisales/as z przeksztalacen . Z jakich to przeksztalcen ?
30 sty 10:00
Krzysiek60: Poza tym dlaczego ma byc nie uznanay sposob rysowania z tabelki ?
Wymien sposoby przedstawienia funkcji ?
W klasie 1 dowiedziales sie chyba jest ich 5
30 sty 10:03
PW: matematikos, na ogół nie da się narysować wykresu "z przekształceń". Narzędziem do
rysowania wykresów jest badanie funkcji: za pomocą pochodnej ustalamy ekstrema lokalne (o ile
istnieją) oraz przedziały monotoniczności funkcji. Liczymy granice na krańcach dziedziny.
Jeżeli umiemy, liczymy przedziały wypukłości (wklęsłości). Streszczamy uzyskane wyniki w
tabelce i na jej podstawie rysujemy wykres.
Jeżeli jeszcze nie znasz tych metod, to tabelka wartości funkcji dla kilku punktów dziedziny
daje jakieś wyobrażenie o przebiegu wykresu.
W tym konkretnym wypadku Krzysiek60 słusznie podpowiada: sporządź tabelkę dla nieujemnych
punktów z dziedziny, a dla ujemnych uzyskasz wykres przekształcając tę część za pomocą
symetrii o osi OY.
30 sty 10:21
the foxi:
Tradycyjne badanie zmienności funkcji też jest dobre, tylko troszkę czasochłonne...
30 sty 10:21
Krzysiek60: Dzien dobry
PW 
Czesc kolego
30 sty 10:30
PW: Krzysiek60, coraz częściej myślę, że nie każdemu warto pomagać.
30 sty 10:32
Krzysiek60: PW
Bo niektore tez problemy zostaja sprowadzane do absurdu
| | 5 | |
Chocby narysowac wykres f(x) = |
| |
| | x−2 | |
| | 1 | |
Nie mozna wziac klakuklatora i policzyc od razu tylko najpierw |
| (jakby tutaj |
| | x | |
niepotrzebny byl klakulator )
poten to razy 5 (tez w sumie potrzebny kalkulator i na koncu przesuniecie o 2 . To jest
koszmar .
Z drugiej strony tez od razu sie obrazaja jak im zwrocisz uwage (nieraz napisza cos niemilego .
30 sty 10:43