matematykaszkolna.pl
rysunek wykresu matematikos: Proszę o pomoc jak narysować wykres funkcji 4x2+1. Potrafię go sobie narysować w programie ale z przekształceń mi nie wychodzi
30 sty 09:33
Krzysiek60: Nalezy zauwazyc ze funkcja jest parzysta wiec robisz tylko wykres dla x∊<0 ) Potem obijasz symetrycznie wzgledem osi OY Df= R Robisz tabelke i po zabawie .
30 sty 09:40
matematikos: A jest jeszcze jakiś inny sposób ?
30 sty 09:45
Krzysiek60: Swoj napisales
30 sty 09:46
Krzysiek60: Czy tak duzy problem stanowi z robienie tabelki w dobie kiedy jest kalkulator ? Nawet juz z e wzoru funkcji widac z enajmniejsza jej wartosc to (−4) dla x=0 .
30 sty 09:49
matematikos: Rozumiem że na sprawdzianie/ maturze wyciągnę sobie laptopa czy kalkulator i przerysuje wykres... Nikt mi nie uzna rysowania z tabelki bo muszą być podane odpowiednie przekształcenia. Rozumiem jak zrobić z twojego sposobu. Zapytałem tylko czy jest inny wiec wystarczyło odpowiedzieć że nie, a nie unosić się honorem od razu emotka
30 sty 09:57
Krzysiek60: Wcale sie nie unoszse bo waze ponad 100kg napisales/as z przeksztalacen . Z jakich to przeksztalcen ?
30 sty 10:00
Krzysiek60: Poza tym dlaczego ma byc nie uznanay sposob rysowania z tabelki ? Wymien sposoby przedstawienia funkcji ? W klasie 1 dowiedziales sie chyba jest ich 5
30 sty 10:03
PW: matematikos, na ogół nie da się narysować wykresu "z przekształceń". Narzędziem do rysowania wykresów jest badanie funkcji: za pomocą pochodnej ustalamy ekstrema lokalne (o ile istnieją) oraz przedziały monotoniczności funkcji. Liczymy granice na krańcach dziedziny. Jeżeli umiemy, liczymy przedziały wypukłości (wklęsłości). Streszczamy uzyskane wyniki w tabelce i na jej podstawie rysujemy wykres. Jeżeli jeszcze nie znasz tych metod, to tabelka wartości funkcji dla kilku punktów dziedziny daje jakieś wyobrażenie o przebiegu wykresu. W tym konkretnym wypadku Krzysiek60 słusznie podpowiada: sporządź tabelkę dla nieujemnych punktów z dziedziny, a dla ujemnych uzyskasz wykres przekształcając tę część za pomocą symetrii o osi OY.
30 sty 10:21
the foxi: Tradycyjne badanie zmienności funkcji też jest dobre, tylko troszkę czasochłonne...
30 sty 10:21
Krzysiek60: Dzien dobry PW emotka Czesc kolego emotka
30 sty 10:30
PW: Krzysiek60, coraz częściej myślę, że nie każdemu warto pomagać.
30 sty 10:32
Krzysiek60: PW Bo niektore tez problemy zostaja sprowadzane do absurdu
 5 
Chocby narysowac wykres f(x) =

x−2 
 1 
Nie mozna wziac klakuklatora i policzyc od razu tylko najpierw

(jakby tutaj
 x 
niepotrzebny byl klakulator ) poten to razy 5 (tez w sumie potrzebny kalkulator i na koncu przesuniecie o 2 . To jest koszmar . Z drugiej strony tez od razu sie obrazaja jak im zwrocisz uwage (nieraz napisza cos niemilego .
30 sty 10:43