funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=a^x gdzie ∊
Asia: funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=ax gdzie ∊xR. do jej wykresu nalezy punkt (12,5)
zatem:
a=5
a=15
a=125
a=25
5 lut 10:38
stanislaw:
a= 25
5 lut 10:46
Mateusz: skoro punkt nazwijmy go A(
x,
y) nalezy do wykresu funkcji a
x to spełnia jej
wzór
5 = a
12 rozwiąż równanie wykładnicze z tym sobie chyba poradzisz juz
5 lut 10:48
Asia: własnie z tym sobie nie radze ,
5 lut 10:50
Asia: juz wiem. dziekuje za pomoc.
5 lut 10:54
Mateusz: | | 1 | | 1 | |
mamy a12 = 5 tu jest do potęgi |
| pytamy co podniesione do potęgi |
| daje nam |
| | 2 | | 2 | |
5
korzystamy tu ze wzoru a
1n =
n√a czyli nasze n = 2 wiec wykonujemy działanie
odwrotne do
√ i wychodzi nam a = 25 mozesz to łatwo sprawdzic
5 lut 10:56
Asia: dziękuje, mam podobne zadanie w zeszycie
5 lut 10:57
Mateusz: miałem na mysli sprawdzic za pomocą wzoru wychodzi nam
√25 = 5
5 lut 10:59
Mateusz: Ale zeszyt tez moze byc
5 lut 10:59