mat
mat:
[.] oznacza czesc calkowita liczby.
| | | |
Jak przeksztalcic ponizsze wyrazenie do postaci: [ |
| ] ? |
| | 3 | |
| | H−18 | | | | | |
1+8[ |
| ]+[ |
| ]−[ |
| ]= |
| | 25 | | 3 | | 24 | |
= ?
30 sty 01:30
mat: ?
30 sty 10:59
mat:
Na pewno jest jakis sposob.
Z jakiej wlasnosci mozna skorzystac?
30 sty 12:02
Blee:
Nie ma tutaj rownosci.
Niech H = 17 wtedy z wyjsciowej postaci mamy:
1 − 8 + 8 − 1 = 0
A z koncowej mamy: 2/3
30 sty 12:24
mat: Tak, ale to jest prawdziwe dla H>17.
30 sty 12:35
Blee:
Mozliwe
30 sty 12:48
mat: Da sie?
30 sty 14:59
mat: ?
31 sty 00:50
mat: A jaki program moglby to obliczyc?
31 sty 14:53
31 sty 17:22
mat: Bardziej chodzilo mi o algebraiczne przeksztalcenia, ktore doprowadza do tej podanej postaci.
Z jakich wlasnosci mozna tutaj skorzystac, zeby tak wyszlo?
31 sty 17:47
Pytający:
Na pewno masz takie własności:
x∊ℛ, k∊ℤ, m∊ℛ\{0}, n∊ℤ
+
• [x+k]=[x]+k
| | [x] | | x | | | | x | |
• [ |
| ]=[ |
| ], [ |
| ]=[ |
| ] |
| | n | | n | | n | | mn | |
| | ⎧ | 0, y∊ℤ | |
| • [y]+[−y]= | ⎩ | −1, y∉ℤ |
|
31 sty 19:17