W rombie ABCD z wierzchołka B poprowadzono wysokość, która przecięła bok DC w punkt P.
Wiedząc, że: |AC|+|DB||AC|−|DB|=7 udowodnij, że |PC||DP=718.
Zrobiłem to w ten sposób, że |AC|=43|DB|,
następnie wszystko obliczyłem na zmiennej x=|DB|, bok z tw. Pitagorasa, potem wysokość
porównując
dwa wzory na pole, potem z tw. Pitagorasa |DP| i |PC|, sprawdziłem czy w sumie daje to długość
boku
i dopiero potem proporcja |PC| do |DP| Da się to jakoś szybciej, tak z ciekawości?
| f | 8 | |||
1/ f+e=7f−7e ⇒ 6f=8e ⇒ | = | |||
| e | 6 |
| y | 3x | 18x | |||
= | ⇒ y= | ||||
| 6x | 5x | 5 |
| 7x | w | 7 | ||||
i w= 5x−y= | to | = | ||||
| 5 | y | 18 |