Help me :C
cynamonek: całka z x
√3x +1 robię z podstawieniem różne rzeczy i mi nie wychodzi wynik

oraz tutaj
całka z ( x
2 +5x +7 ) ( cos2x )
29 sty 23:44
Mariusz:
Obydwie całki możesz liczyć przez części
Chaciaż pierwszą też przez podstawienie
29 sty 23:47
cynamonek: mógłbyś / mógłby ktoś to rozpisać ?
29 sty 23:52
the foxi:
| | 1 | |
∫√3x+1dx= |t=3x+1 dt=3dx |
| dt=dx| |
| | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 2√(3x+1)3 | |
= |
| ∫t0.5dt= |
| t1.5+C= |
| +C |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
29 sty 23:58
jc:
∫x√3x+1 dx = ∫x(3x+1)1/2 dx = (1/3)∫[(3x+1) − 1](3x+1)1/2 dx
=(1/3)∫[ (3x+1)3/2 − (3x+1)1/2 ] dx =(1/9)[ (2/5)(3x+1)5/2 − (2/3)(3x+1)3/2]
30 sty 00:01
Mariusz:
| | x2 | | 1 | | 3x2 | |
∫x√3x+1dx= |
| √3x+1− |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | 4 | | √3x+1 | |
| | x2 | | 1 | | 3x2+x | | 1 | | x | |
∫x√3x+1dx= |
| √3x+1− |
| ∫ |
| dx+ |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | 4 | | √3x+1 | | 4 | | √3x+1 | |
| 5 | | x2 | | 1 | | 3x+1 | | 1 | | 1 | |
| ∫x√3x+1dx= |
| √3x+1+ |
| ∫ |
| dx− |
| ∫ |
| dx |
| 4 | | 2 | | 12 | | √3x+1 | | 12 | | √3x+1 | |
| 5 | | x2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫x√3x+1dx= |
| √3x+1+ |
| ∫√3x+1dx− |
| ∫ |
| dx |
| 4 | | 2 | | 12 | | 12 | | √3x+1 | |
| | 1 | | 3x | |
∫√3x+1dx=x√3x+1− |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | √3x+1 | |
| | 1 | | 3x+1 | | 1 | | 1 | |
∫√3x+1dx=x√3x+1− |
| ∫ |
| dx+ |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | √3x+1 | | 2 | | √3x+1 | |
| 3 | | 1 | |
| ∫√3x+1dx=x√3x+1+ |
| √3x+1+C1 |
| 2 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
∫√3x+1dx= |
| x√3x+1+ |
| √3x+1+C1 |
| | 3 | | 9 | |
| 5 | | x2 | | 1 | | 1 | | 3 | |
| ∫x√3x+1dx= |
| √3x+1+ |
| ∫√3x+1dx− |
| ∫ |
| dx |
| 4 | | 2 | | 12 | | 18 | | 2√3x+1 | |
| 5 | | x2 | | 1 | | 1 | |
| ∫x√3x+1dx= |
| √3x+1+ |
| (3x+1)√3x+1− |
| √3x+1+C2 |
| 4 | | 2 | | 54 | | 18 | |
| 5 | | x2 | | 1 | | 1 | |
| ∫x√3x+1dx= |
| √3x+1+ |
| (3x+1)√3x+1− |
| √3x+1+C2 |
| 4 | | 2 | | 54 | | 18 | |
| 5 | | 1 | |
| ∫x√3x+1dx= |
| (27x2+3x−2)√3x+1+C2 |
| 4 | | 54 | |
| | 2 | |
∫x√3x+1dx= |
| (27x2+3x−2)√3x+1+C |
| | 135 | |
30 sty 00:03
cynamonek: Mariusz perfekcyjnie wytłumaczone i rozpisane. Wielkie dzięki super praca doceniam! i
pzodrawiam gorąco!
Dzięki foxi dzięki jc! tobie też foxi dziękuję bardzo super rozpisane
30 sty 01:02
Mariusz:
cynamonek czy aby na pewno te dwie całki nie były przypadkiem ćwiczeniem
na całkowanie przez części ?
W tej drugiej liczysz przez części różniczkując część wielomianową
Gdy już policzysz tę całkę z cosinusem to mam dla ciebie zadanie
Skoro już jesteśmy przy całkowaniu przez części to
wyprowadź sobie kilka wzorów redukcyjnych np
∫sin
n(x)dx
Te wzory redukcyjne już wkrótce mogą ci się przydać
w przeciwieństwie do tych które widziałem na amerykańskich filmach
30 sty 01:12