jednokładność
Agata: Sprawdz czy odcinki AB i CD są jednokładne , jeśli:
a) A(2; −3) B(5,6) C(0, −1), D(1,2)
jesli tak wyznacz środek S i skale jednokładności, w któej obrazem odcinka AB jest odcinek CD.
Wytłumaczy mi ktoś to? zupełnie nie jarze tego
29 sty 22:56
Basia:
AB→=[3,9]
CD→=[1,3]
wektory są jednokładne bo AB→=3•CD→
skala jednokładności k=3
szukasz teraz punktu S takiego aby
SA→=3•SC→ lub SA→=−3•SC→
29 sty 23:07
Agata: w odpowiedzi mam, że 1/3
30 sty 15:02
Agata: jak mam znaleźć środek S ?
30 sty 15:04