zadania z treścią
kasia: Na turnieju szachowym każdy rozegrał z każdym po jednej partii, po czym jeden z uczestników
turnieju wycofał się . Pozostali rozegrali jeszcze raz każdy z każdym po jednej partii.
Łącznie rozegrano 49 partii. Ilu buło uczestników turnieju na początku
5 lut 10:31
driver: x−ilość uczest. na pocz.
x(x−1):2+(x−1)(x−2):2=49 /*2
x2−2x−48=0
Δ=.....
odp. x=8
5 lut 17:28
Eta:
już rozwiązałam w poprzednim Twoim poście

więc nie wiem po co zakładasz
kasia nowy identyczny post

5 lut 17:30
Eta:
nie chciało się rozwiązać równania

które podałam w Twoim zapewne poście pod nickiem
mis
5 lut 17:33