parametr
Ukośnik: Dla jakich wartości parametru a równanie
|x + a| = 1 − || x −2 | − 3| ma
dokładnie 2 rozwiązania?
Jakaś propozycja rozwiązania bez wykresu?
29 sty 22:23
Ukośnik: ponawiam
29 sty 23:14
Basia: Da się. Dość dużo pisania. Z komórki nie napiszę.
I trochę szkoda czasu.
Idea jest taka:
dla x<2 mamy
|x+a|=1−|2−x−3|
|x+a|=1−|−1−x|=1−|x+1|
czyli dla x<1 mamy
|x+a|=1−(−x−1)=2+x
sprzeczność bo dla x<2 2+x<0
dla x∊<1,2) mamy
|x+a|=1−x−1=−x
znowu sprzeczność
tak samo dla x≥2
mogłam się pomylić, niewygodnie mi z tej komórki
30 sty 00:01
Basia: drugiej sprzeczności nie ma
może być |x+a|=0
x=−a jedno rozwiązanie dla a∊(−2,1>
30 sty 00:06
Basia: Pierwszej też nie. Jednak komórka jest do kitu.
Jutro Ci to pokażę jeżeli nikt się nie zlituje.
30 sty 00:09
Ukośnik: Mam nadzieję, że ktoś się jednak zlituje, bo potrzebuję to na dzisiaj, a twoim sposobem mi nie
wychodzi

Ale dzięki za starania
30 sty 00:28
Qulka: a czemu bez wykresu?
30 sty 01:09
Qulka: a∊(−6;−4)u(0;2)
30 sty 01:12
Qulka:

prawa strona
30 sty 01:16
Qulka:

zielone to a a∊(−6;−4)u(0;2)
30 sty 01:18
Eta:
Jak już chcesz algebraicznie to:
aby równanie miało 2 rozwiązania to prawa strona musi być >0
−1||x−2|−3|>0 ⇒||x−2|−3|<1 ⇒ |x−2| <4 i |x−2|>2
x−2<4 i x−2>−4 i x−2>2 lub x−2< −2
x∊(−2,6) i x∊( −∞,0)u(4,∞)
to x∊(−2,0) u(4,6)
zatem |x+a| ma dwa rozwiązania
gdy −a∊(−2,0) lub −a∊(4,6) ⇒ a∊(−6,−4)u(0,2)
===============
30 sty 02:29
Ukośnik: A skąd się bierze − przed a?
30 sty 07:50
Satan: Wartość bezwzględna ma postać |x − b|. Więc skoro mamy |x + a|, to tak naprawdę jest to
|x − (−a)|
30 sty 08:24
Eta:
30 sty 10:56
Ukośnik: Bez wykresu, bo nie lubię wykresów

Dzięki wszystkim za pomoc
30 sty 14:52