całka
Kamil: ∫ ln2x−ln4x
da się to jakoś inaczej zrobić, niż liczyć przez części 4 razy?
29 sty 22:08
kochanus_niepospolitus:
przez części ... ewentualnie 'zgaduj zgadula'
29 sty 22:36
kochanus_niepospolitus:
czyli:
F(x) = xln
4x + 'coś' ; F' = ln
4x + 4ln
3x
no to F(x) = xln
4x − 4xln
3x + 'cośx' ; F' = ln
4x + +4ln
3x − 4ln
3x − 12ln
2x
no to F(x) = xln
4x − 4xln
3x + 12xln
2x + 'cośx' ; F' = ln
4x + +4ln
3x − 4ln
3x − 12ln
2x +
12ln
2x + 24lnx
no to F(x) = xln
4x − 4xln
3x + 12xln
2x − 24xlnx ; F' = ln
4x + +4ln
3x − 4ln
3x − 12ln
2x +
12ln
2x + 24lnx − 24lnx − 24
no to ostatecznie będzie F(x) = xln
4x − 4xln
3x + 12xln
2x − 24xlnx + 24x
metoda szybsza, ale tylko jeżeli wiesz w jakim kierunku masz iść (a do tego potrzebne jest
doświadczenie) i wątpię by sprawdzający taką metodę uznał
29 sty 22:39
Basia: Przez części nie pójdzie.
Podstawienie
t=lnx
dx=xdt
x=e
t
i mamy całkę
∫ e
−t(t
2−t
4)dt
teraz można przez części
29 sty 22:48
kochanus_niepospolitus:
Basiu ... toć rozdzielamy na dwie całki ∫ln
2x dx − ∫ln
4x dx na początku (dla mnie to było
logiczne

).
29 sty 22:50
Basia: A dobrze. Nie i to mi chodziło.
u=ln2x. v'=1
29 sty 23:29
Basia:
29 sty 23:29
Adam: dla k≥1
Ik=∫(lnx)kdx=x(lnx)k−k∫(lnx)k−1dx=x(lnx)k−kIk−1
prosty wzór rekurencyjny
29 sty 23:41
Adam: ∫ln4xdx=x(lnx)4−4x(lnx)3+4*3x(lnx)2−4*3*2xlnx+4!x+c
łatwo zauważyć jaki będzie wzór ogólny
30 sty 00:01