Równanie płaszczyzny - iloczyn wektorowy
Ania: Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A(1,3,−2) i prostopadlej do płaszczyzn
2x−y+5z+3=0 i 3x−z+5=0. Wiem że muszę tu skorzystać z iloczynu wektorowego i tu pojawia się
pytanie−[3,0,−1]x[2,−1,5] czy [2,−1,5]x[3,0,−1]? Skąd mam wiedzieć, który wektor ma być
pierwszym czynnikiem?
29 sty 22:01
Pytający:
Bez różnicy − otrzymasz wektory przeciwne (ten sam kierunek i moduł, tylko zwrot przeciwny).
https://www.wolframalpha.com/input/?i=cross+%5B3,0,%E2%88%921%5D,+%5B2,%E2%88%921,5%5D
https://www.wolframalpha.com/input/?i=cross++%5B2,%E2%88%921,5%5D,%5B3,0,%E2%88%921%5D
29 sty 22:21
Ania: Jednak jak Obliczam to wychodzą wtedy różne wyniki😐
29 sty 22:39
Pytający:
Przykładowo wszystkie poniższe równania:
x+y+z=0,
−x−y−z=0,
4x+4y+4z=0,
αx+αy+αz=0, α≠0,
określają jedną i tę samą płaszczyznę.
Nadal uważasz, że otrzymujesz "różne wyniki"?
29 sty 22:51
Ania: Już wszystko jasne 😉 bardzo dziękuję!
29 sty 22:58