Liczby zespolone
ktoś : Jak obliczyć
z2 = 16+30i
29 sty 21:59
Mila:
16+30i=(5+3i)2
z2=(5+3i)2⇔
z=5+3i lub z=−5−3i
29 sty 22:02
ktoś : To rozumiem przez wn = mn ⇒ w = m*n√1?
Rozumiem, że w inny sposób nie da się tego zrobić hmm? Po prostu nie lubię być ograniczany do
jednej metody :c
29 sty 22:05
Mila:
z=x+iy, x,y∊R
(x+iy)
2=16+30i
x
2+2xyi−y
2=16+30 i
x
2−y
2=16
2xy=30
x
4−16x
2−225=0
Δ=1156
| | 16−34 | | 16+34 | |
x2= |
| brak rozw. w R lub x2= |
| =25 |
| | 2 | | 2 | |
x=5 lub x=−5
y=3 lub y=−3
z=5+3i lub z=−5−3i
29 sty 22:49