Geometria
LP: Na okręgu o promieniu 4 opisano trapez równoramienny. Punkt styczności dzieli ramię trapezu w
stosunku 1 : 2. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trapezie.
29 sty 21:36
LP: Obliczyłam na razie długości boków, ale nie wiem jak wziąć się za resztę zadania
29 sty 22:04
29 sty 22:26
Eta:

............................
..............................
c= 6
√2
z tw. Pitagorasa w ΔAEC d=
√64+72= 2
√34
Okrąg opisany na trapezie jest też opisany na trójkącie ABC
to:
| | c | |
z twierdzenia sinusów w ΔABC : 2R= |
| |
| | sinα | |
to R= ........................
29 sty 22:32