Metoda przewidywań
aram: Mam pytanie o metodę przewidywań dla równań różniczkowych II stopnia:
y'' + 3y' = 4sin3x + 12x
Równanie jednorodne ma dwa rozwiązania równania charakterystycznego: 0 oraz − 3
Gdy przewiduję dla f(x) = f1(x) + f2(x) = 12x + 4 sin3x to mam:
f1(x) = 12 x
α+βi=0 − które jest rozwiązaniem równania charakterystycznego
stopień wielomianu − 1
To teraz przewidywać Ax+B czy Ax2+Bx+C dla tej funkcji?
29 sty 20:42
Mariusz:
Dla części trygonometrycznej przewidujesz
(Acos(3x)+Bsin(3x))
Dla części wielomianowej przewidujesz
x(Cx+D)
Całka szczególna jest sumą przewidywań
29 sty 20:45
aram: Dziękuję bardzo za odpowiedź
29 sty 20:46