Wzór na wariancję- drugą wersja z tablic maturalnych
Marta: Mam pytanie o wzór na wariancję, w maturalnych tablicach matematycznych są dwie wersje tego
wzoru i druga mam wrażenie, że jest nieprawdziwa, ale przecież w tablicach nie może być
błędu...czy ktoś wie, o co chodzi z tym drugim wzorem

Bo jak się postwia liczby, to wychodzi
co innego...
29 sty 20:23
Mila:
Wychodzi dobrze.
Daj zadanie.
29 sty 20:28
PW: Pewnie jest tak, że jeden z tych wzorów to definicja, a drugi − twierdzenie (mówiące, że
zamiast liczyć z definicji, można policzyć innym wzorem).
Nie czytaj samych tablic, może trochę do książki?.
29 sty 20:59
Marta: Chodzi o wzór (a12+a22+...an2)/n −srednia2
29 sty 22:16
Pytający:
To jedno i to samo inaczej zapisane:
| | (a1−aśr)2+(a2−aśr)2+...+(an−aśr)2 | |
σ2= |
| = |
| | n | |
| | (a12−2a1aśr+aśr2)+(a22−2a2aśr+aśr2)+...+(an2−2anaśr+aśr2) | |
= |
| = |
| | n | |
| | (a12+a22+...+an2)−2aśr(a1+a2+...+an)+n*aśr2 | |
= |
| = |
| | n | |
| | a12+a22+...+an2 | | a1+a2+...+an | |
= |
| −2aśr |
| +aśr2= |
| | n | | n | |
| | a12+a22+...+an2 | |
= |
| −2aśr2+aśr2= |
| | n | |
| | a12+a22+...+an2 | |
= |
| −aśr2= |
| | n | |
29 sty 22:30
Marta: Rzeczywiście! Wielkie dzięki za pomoc Pytający!

Bardzo bardzo dziękuję
1 lut 13:23