pochodne
xx: Wyznacz zbiór wartości f
w podanym przedziale <−2,o>
Granica wynosi 1
obliczam pochodną i co dalej
proszę o pomoc
29 sty 20:16
PW:
| | x2+x+1−2x | | 2x | |
f(x)= |
| =1− |
| |
| | x2+x+1 | | x2+x+1 | |
| | 1 | |
Funkcja g(x)=x2+x+1 ma minimum w punkcie x0=− |
| i minimum to jest równe |
| | 2 | |
Na krańcach przedziału ma wartości
f(−2)=3 oraz f(0)=1.
Tak więc na przedziale <−2,0>
i tym samym
Teraz oszacować wartości funkcji
h(x)=−2x
i tak dalej.
29 sty 21:23
xx: dziękuję
w odpowiedzi jest
<1,3>
29 sty 21:55
Eta:
29 sty 22:43
xx: P. ETA dziekuję
A jak rozwiązać to zadanie z zastosowaniem pochodnej?
30 sty 09:29
PW: Eta pokazała na obrazku. Trzeba niestety przeprowadzić badanie funkcji i odczytać wartości
maksymalną i minimalną (porównać wartości na krańcach przedziału <−2, 0> z wartością maksimum
lokalnego).
Moja metoda z wczoraj o 21:23 dobrze się zapowiadała, ale trudno by było dojść do poprawnej
odpowiedzi.
30 sty 10:25
xx: Dziękuję.
Nie mieliśmy jeszcze wykresu funkcji.
30 sty 11:36
PW: Co Ty powiadasz. Nie mieliście jeszcze wykresu funkcji, a pochodną to owszem?
30 sty 14:21
xx: pochodne tak, ale jeszcze nie było wykresów z wykorzystaniem ekstremum
30 sty 15:11