Oblicz prawdopodobieństwo nabycia bochenka pozbawionego wad.
shy: Piekarnia prowadzi sprzedaż z dwóch zakładów. Ze względu na atrakcyjność cen, sklep sprzedaje
czterokrotnie więcej pieczywa z piekarni A, niż z B. W chlebie z piekarni A występowanie wad
określa się na poziomie 2,5%, a z piekarni B 0,5%. Klient dokonał zakupu chleba.
Oblicz prawdopodobieństwo nabycia bochenka pozbawionego wad.
29 sty 19:52
iteRacj@:
| | 4 | |
P(A) = |
| prawdopodobieństwo kupienia bochenka z piekarni A |
| | 5 | |
| | 1 | |
P(B) = |
| prawdopodobieństwo kupienia bochenka z piekarni B |
| | 5 | |
P(OK−A) = 97,5% prawdopodobieństwo kupienia pozbawionego wad bochenka z piekarni A
P(OK−B) = 99,5% prawdopodobieństwo kupienia pozbawionego wad bochenka z piekarni B
P(OK) prawdopodobieństwo zakupu bochenka pozbawionego wad
| | 4 | | 1 | |
P(OK) = |
| *97,5%+ |
| *99,5% |
| | 5 | | 5 | |
29 sty 20:51