ciąg geometryczny i arytmetyczny
Ilona: Wyznacz x, y tak aby liczby −4, x, y tworzyły ciąg arytmetyczny, a liczby x, y, 50 ciąg
geometryczny.
Zatem warunki
arytmetycznego to: x+4=y−x
geometrycznego
yx=
50y
Wychodzą mi cztery odpowiedzi, ale dwie są nieprawidłowe i nie wiem gdzie błądzę...
Odp otrzymałam takie:
pierwsza: x=
12 y=5
druga x=
12 y=−5
trzecia x=8 y=20
czwarta x=8 y=−20
Wszystkie rozwiązania spełniają mi warunek geometrycznego, ale odp. druga i czwarta nie spełnia
ciągu arytmetycznego. Czegoś tu chyba nie widzę, ale nie wiem czego. Proszę o pomoc

.
29 sty 19:44
kochanus_niepospolitus:
ale id razu widać że druga i czwarta NIE SPEŁNIA warunku ciągu arytmetycznego
29 sty 19:50
Ilona: Tak, tylko dlaczego z układu dwóch równań z dwiema niewiadomymi wychodzą mi rozwiązania,
które podstawione do wyjściowych równań nie spełniają tych równań? Nie wiem co robię źle
29 sty 19:57
===:
−4, −4+r, −4+2r
50(−4+r)=(r−4)2
−200+50r=r2−8r+16 ⇒ r2−58r+216=0 ⇒ r1=4 r2=54
29 sty 20:11
===:
namotałem:(
29 sty 20:15
===:
50(−4+2r)=(r−4)2
29 sty 20:17
===:
...za dużo pigwy
29 sty 20:21
===:
50(−4+r)=(−4+2r)2 r1=4,5 r2=12
zatem x=0,5 y=5
lub x=8 y=20
29 sty 20:31
Ilona: już doszłam co pokręciłam
Po wyliczeniu x z powrotnym podstawieniem wróciłam do y
2=50x, a powinnam wrócić
do y=2x+4. Dzięki za pomoc
29 sty 20:42
===:
29 sty 20:51