Liczby zespolone
ktoś : z2=z*
gdzie z* to sprzężenie:
Doszedłem do tego, że |z| = 0 lub |z| = 1
|z| = 0 ⇒ z=0
A z |z| = 1 mam problem:
|z| = 1 ⇒ a2+b2 = 1
Podstawiam do równania początkowego:
Z (a+b)2 = a−bi dostajemy:
(2a2−a−1) + i(2ab+b) = 0
Więc
2a2−a−1 = 0
2ab+b = 0
I wychodzi mi
a = 1 v a = −1/2
z a = 1 mam b = 0
z a = −1/2 mam 0b = 0
I to nie zgadza się z rozwiązaniem
29 sty 19:26
ktoś : Można oczywiście robić inaczej z użyciem Moivrea ale nie wiem czemu mi ten sposób nie działa
29 sty 19:27
Adamm: z2=z*
teraz tak
|z|2=|z|
stąd |z|=1 lub |z|=0
jeśli |z|=0 to z=0
jeśli |z|=1 to z=eiφ dla pewnego φ∊ℛ
e2iφ=e−iφ
e3iφ=1
3φ=2kπ, k∊ℤ
φ=2kπ/3
czyli z=0 lub z=e2kπ/3 dla k∊ℤ
29 sty 19:30
Adamm: o ile nie każą ci zapisywać w jakiś dziwnych postaciach to ten sposób jest najłatwiejszy
29 sty 19:31
ktoś : Eulera nie używaliśmy na zajęciach. Eulerem najłatwiej zapewne, potem z użyciem Moivre'a też
przyjemnie, tylko po prostu jakoś nie potrafię zauważyć czemu nie otrzymuję poprawnego wyniku
robiąc to użyciem faktu że
z = a + bi
29 sty 19:34
ktoś : Pisząc Movirea mam na myśli
z2 = z* // mnożymy razy z
z3 = |z|2
z = 3√1
29 sty 19:36
Adamm: eiφ=cosφ+isinφ
na pewno miałeś postać trygonometryczną
a nie wyszło ci pewnie dlatego że za z podstawiłeś a+b zamiast a+bi
29 sty 19:37
Adamm: nie pisz takich rzeczy jak z=3√1
to droga by stracić punkty na kolokwium/egzaminie
29 sty 19:38
ktoś : Mhm, czyli mając z3 zamienić od razu na postać trygonometryczną, żeby uniknąć z = 3√1?
W zeszycie mam a+bi, błąd przy wklepywaniu na laptopie.
29 sty 19:42
ktoś : Okej widzę, że robiąc z
a + bi
dochodzą warunki przy
(a+b)2 = a−bi
więc a−bi >= 0
Przynajmniej tak mi się wydaję
29 sty 19:56
PW: (a+bi)
2=a−bi
a
2−b
2+2abi=a−bi
przyrównujemy części rzeczywiste i urojone:
Jeżeli b=0, to drugie równanie jest prawdziwe, a pierwsze przyjmuje postać
a
2=a,
skąd a=0 lub a=1.
Mamy więc dwa rozwiązania dla b=0:
(0, 0) lub (1, 0)
(liczby zespolone 0 lub 1).
Jeżeli b≠0, to drugie równanie daje
co podstawione do pierwszego z równań oznacza
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
Istnieją zatem rozwiązania (− |
| ,− |
| ), (− |
| , |
| ) − liczby zespolone |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
− |
| (1+√3i) lub − |
| (1−√3i). |
| | 2 | | 2 | |
Sprawdzenie tych ostatnich:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(− |
| (1+√3i))2= |
| (1−3+2√3i)= |
| (−2)(1−√3i)=− |
| (1−√3i) − jest to |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
rzeczywiście sprzężenie liczby − |
| (1+√3i). |
| | 2 | |
Drugą sprawdzamy analogicznie.
Ostatecznie mamy cztery rozwiązania.
29 sty 20:50