łatwe zadanko
cosinus: Na szczycie równi pochyłej o wysokości H ustawiono walec o masie M, promieniu R oraz
momencie bezwładności I. Walec zjeżdża z równi obracając się bez poślizgu. Prędkość jaką
środek walca uzyska u podstawy równi będzie:...
I = m * r
2
w = v/r
Ktoś coś wie czy dobrze mam zadanie, albo obliczy mi to trywialne rownanie, bo zgłupiałem i
wychodzi mi za kazdym razem co innego ...
Lech: Moment bezwladnosci walca pelnego :
I = 0,5MR
2
Ale masz podany jako I , M,R
Wiec :
MgH = Mv
2/2 + Iω
2/2 , oraz ω = v/R
| | 2MgH | |
Czyli : 2MgH = Mv2 + Iv2/R2 ⇒ v2 = |
| ⇒v= ...... |
| | M + I/R2 | |