proszę o rozwiązanie
Anna: dla jakich wartości parametru m równanie
−x2 + (m −3 )IxI = 0,25 (m2 − 1) nie ma rozwiązań
29 sty 19:05
kochanus_niepospolitus:
rozwiązujesz dla dwóch przypadków:
1) x>0
2) x≤0
29 sty 19:08
piotr: −x2 + (m −3 )IxI − (m2 − 1) = 0
Δ = 13 − 6 m − 3 m2
c = 1 − m2
a = −1
(Δ < 0) ∨ (Δ ≥ 0 ∧ c/a < 0)
⇒
m < 1/3 (−3 − 4 √3) ∨ −1 < m < 1 ∨ m > 1/3 (−3 + 4 √3)
29 sty 21:40
Anna: dziękuję bardzo
30 sty 08:57
PW: Mamy równanie (po zauważeniu, że x
2=|x|
2):
−|x|
2+(m−3)|x|−0,25(m
2−1)=0.
Jest to równanie kwadratowe o ograniczonej dziedzinie, zapiszmy je w postaci
(1) −t
2+(m−3)t−0,25(m
2−1)=0, t≥0.
Równanie to nie ma rozwiązań, jeżeli Δ<0, albo Δ≥0, ale rozwiązanie równania (1) rozpatrywanego
dla wszystkich t∊R składa się z liczb ujemnych.
Dlatego nie rozumiem wskazówek
piotra − po pierwsze Δ=(m−3)
2+(m
2−1), po drugie warunek
| | c | |
|
| <0 oznacza, że rozwiązania są różnych znaków. |
| | a | |
30 sty 10:48
PW: Tfu, też się pomyliłem
Δ=(m−3)2−(m2−1)
30 sty 10:58
piotr: ***
powinny być takie warunki:
(Δ < 0) ∨ (Δ ≥ 0 ∧ c/a > 0 ∧ −b/a<0)
⇒
m < −3 ∨ m > 1/3 (−3 + 4 √3)
30 sty 11:52
piotr: Δ=(m−3)2−4(m2−1)
30 sty 11:54
PW: Cały czas rozwiązujesz nie to równanie. Zgubiłeś 0,25.
30 sty 14:19
Anna: po przeanalizowaniu tego co napisał PW i piotr nie wychodzi rozwiązanie takie jak jest
w odpowiedzi czyli m ∊ ( −∞ ; −1) ∪ (1 ; + ∞ )
1 lut 07:32
PW: Δ=m
2−6m+9−m
2+1=−6m+10
| | 10 | |
Δ<0⇔−6m+10<0⇔m> |
| − dla tych m badane równanie nie ma rozwiązań. |
| | 6 | |
| | 10 | |
Jeżeli Δ≥0, tzn. m≤ |
| , to równanie |
| | 6 | |
(1) −t
2+(m−3)t−0,25(m
2−1)=0, t≥0.
ma rozwiązania określone wzorami
| | −(m−3)−√−6m+10 | | −(m−3)+√−6m+10 | |
(2) t1= |
| , t2= |
| , |
| | −2 | | −2 | |
| | 10 | |
przy czym dla m= |
| oba wzory dają tą samo rozwiązanie |
| | 6 | |
Rozwiązania (2) są oba ujemne, gdy t
1+t
2<0 i t
1.t
2>0, to znaczy gdy
m−3<0 i (m−3)
2−(−6m+10)>0
m<3 i m
2−1>0
m<3 i (m<−1 lub m>1)
m<−1 lub 1<m<3.
Podsumowanie: Badane równanie nie ma rozwiązań dla
| | 10 | |
m<−1 lub 1<m<3 lub m> |
| |
| | 6 | |
to znaczy dla m ∊(−
∞, −1) ∪ (1, +
∞).
1 lut 15:11
PW: | | 10 | | 1 | |
W przedostatniej linijce właściwie powinno być m≥ |
| , bo sprawdziliśmy dla m= |
| , co |
| | 6 | | 6 | |
| | 1) | |
nie zmienia wyniku, bo |
| należy do przedziału (1,3). |
| | 6 | |
1 lut 15:15
PW: | | 10 | | 10 | |
Ślepnę: bo sprawdziliśmy dla m= |
| , co nie zmienia wyniku, bo |
| itd. |
| | 6 | | 6 | |
1 lut 15:16
Anna: dziękuję bardzo
1 lut 15:30