funkcje
UczącySię: Wyznacz najmniejszą wartość funkcji m dla której funkcja
f(x) = (|m−2015| − 3)x + |m−2143| jest niemalejąca i jednocześnie wykres funkcji
f(x) przecina oś OY poniżej punktu o rzędnej 127.
Narazie policzyłem wartości m−ów gdyby funkcja przecinała oś OY w punkcie (0,127), ale mało mi
to dało.
29 sty 18:24
kochanus_niepospolitus:
'najmniejszą wartość FUNKCJI m'

Keee
29 sty 18:25
UczącySię: Wkradł się błąd, bez funkcji
29 sty 18:28
kochanus_niepospolitus:
skoro ma być to funkcja malejąca to a<0 czyli |m−2015| − 3 < 0 ⇔ m∊(2012 ; 2018)
skoro ma przecinać oś OY poniżej punktu rzędnych 127 to:
f(0) < 127 ⇔ |m−2143| < 127 ⇔ m ∊(2016 ; 2270)
Więc NIE ISTNIEJE taka najmniejsza wartość parametru m który należy do obu tych przedziałów
(chyba że m ma być liczbą np. całkowitą).
29 sty 18:28
UczącySię: Ale ta funkcja jest niemalejąca, lecz wtedy przedział i tak wyjdzie ten sam.
Dziękuję za rozwiązanie
29 sty 18:34
kochanus_niepospolitus:
niemalejąca? Oki w takim razie pierwszy przedział to m∊(−
∞ ; 2012> ∪ <2018 ; +
∞)
W takim razie najmniejsze 'm' które spełnia oba rozwiązania to
29 sty 18:37
UczącySię: 2018
29 sty 18:42
kochanus_niepospolitus:
dokładnie ... sprawdzamy:
Wtedy f(x) = 0*x + 125 = 125 <−−− funkcja stała przecinająca oś OY poniżej 127 ... czyli oba
warunki spełnione.
29 sty 18:43
UczącySię: Dzięki wielkie

W sumie to zadanie nie było trudne
29 sty 18:47