Dany jest wielomian W(x)=x^2+bx+c. Wiadomo, że W(-2)=0 oraz W(3)=0.
Paweł: Dany jest wielomian W(x)=x2+bx+c. Wiadomo, że W(−2)=0 oraz W(3)=0.
Znajdź wartość liczbową współczynników "b" oraz "c"
29 sty 18:18
kochanus_niepospolitus:
skoro W(−2) = W(3) = 0 to x=−2 i x=3 to MIEJSCA ZEROWE funkcji W(x)
więc: W(x) = (x − (−2))*(x− 3)
wymnóż nawiasy i masz szukane b i c
29 sty 18:21
Eta:
x=−2 i x= 3 są miejscami zerowymi w(x)
zatem z postaci iloczynowej w(x)=(x+2)(x−3) = x2−x−6
więc b= −1 i c=−6
=============
29 sty 18:21
29 sty 18:23
kochanus_niepospolitus:
aż zajarzy, że to jest zadanie na 30 sekund
29 sty 18:24