funkcja wykladnicza
maatfiiiz: Witam, proszę o pomoc w dwóch zadaniach z funkcji wykładniczej.
1. Określ monotoniczność funkcji f, gdy:
Wiem w jaki sposób określać monotoniczność gdy w wykładniku jest x.... ale czy istnieje jakiś
sposób jak określić monotoniczność takiej funkcji? W podręczniku nic na ten temat nie ma,
internet też cały przeszukałam i... żadnych sensownych informacji zwrotnych. Jakieś wskazówki?

2. Określ dla jakich wartości m ma rozwiązanie równanie:
a) 5
x = m
b) 49
x = m
2 −6m +8
Mogę prosić o jakąkolwiek pomoc − rozwiązanie lub wytłumaczenie?
29 sty 18:16
kochanus_niepospolitus:
2.
a) 5
x = m i wiemy, że 5
x > 0 dla dowolnego x ⇔ jakie m mogą być

b) 49
x = m
2−6m+8 ⇔ 7
2x = (m−4)*(m−2) i wiemy, że 49
x > 0 dla dowolnego 'x' ... więc
jakie m mogą być
29 sty 18:18
Krzysiek60: Jak nie zeby bola to oczy . Nie dotrwacie do matury .
29 sty 18:19
kochanus_niepospolitus:
1)
gdy x−3 < 0 to jak wygląda wykres funkcji ?
gdy x−3 = 0 to jak wygląda wykres funkcji ?
gdy x−3 > 0 to jak wygląda wykres funkcji ?
29 sty 18:19
PW: Do zadania 1. Mówisz, że wiesz jak narysować, gdy wykładnikiem jest x. A przecież
gdzie k jest pewną stałą.
29 sty 18:43