Znajdź wzór funkcji kwadratowej y=ax^2+bx+c, o której wiadomo że:
Paweł: Znajdź wzór funkcji kwadratowej y=ax2+bx+c, o której wiadomo że:
Osiąga maksimum dla y=3
liczby 0 raz 4 są jej miejscami zerowymi
osią symetrii jest x=2
29 sty 18:13
kochanus_niepospolitus:
1) skoro osiąga maksimum to: a<0
2) skoro maksimum to y=3 ... to ywierzchołka = 3
3) skoro x=0 i x=4 to miejsca zerowe to y = a(x−0)(x−4)
4) skoro x=2 jest osią symetrii to xwierzchołka = 2 (co już powyżej zostało uwzględnione)
więc patrzymy na wzór z (3) i podstawiamy (2 i 4):
3 = a(2−0)(2−4) ⇔ 3 = −4a ⇔ a = ...
koooniec
29 sty 18:16