rownanie parametryczne
Patłyk2703: Znajdź równanie parametryczne płaszczyzny o równaniu ogólnym 2x − 3x + z − 1 = 0
sorry, że wrzucam takie proste, ale muszę się upewnić, bo jak rozkminiam R3 to mam jakieś
sprzeczności w rozumowaniu, sprawdzam czy materiały mam dobrze rozwiązane.
29 sty 18:04
Adamm: z=−2x+3y+1 (zakładam że tam było y zamiast x)
z=−2s+3t+1
y=t
x=s
s, t∊ℛ
koniec zadania
29 sty 18:36
Patłyk2703: a mógłbyś zrobić to na zasadzie wyznaczenia 2 wektorów s,t? A nie na skróty?
29 sty 19:53
Patłyk2703: tzn z użyciem iloczynu wektorowego tutaj. Chodzi mi o uniwersalny algorytm jak się powinno to
przekształcać. Tak jak wspomniałem mam małą niejasność i cholera do sprzeczności dochodzę.
29 sty 19:54
Patłyk2703: bo teoretycznie, mamy sobie wektor normalny tej plaszczyzny z zadania, który wynosi (2,−3,1)
wektory które rozpinają tą płaszczyznę, powinny mieć iloczyn wektorowy równy (2,−3,1) tzn
wektor przy s i wektor przy t pomnożone wektorowo przez siebie mają nam dać (2,−3,1). Pytanie
czy tak to ma wyglądać? W odpowiedziach na to zadanie mam:
x=t+2s
y=t−3x
z=t+s+1
29 sty 20:07
Patłyk2703: i jak mnożę wektorowo (1,1,1) i (2,−3,1) to jak się nietrudno domyślić, nie wychodzi mi wektor
normalny, czyli (2,−3,1)
29 sty 20:08
Patłyk2703: i dobra, jezeli w odpowiedzi ktora mialem wyzej jest blad (a chyba jest) to teraz moja wersja
ktora rozumiem:
x=0s+t+0
y=s+t+0
z=3s+t+1
dlatego, że
do płaszczki należy pkt (0,0,1) bo 2*0−3*0+1−1=0
wektor pierwszy to tak jak widać (0,1,3) a wektor drugi to (1,1,1)
dlatego, że
iloczyn skalarny (2,−3,1)o(1,1,1)=0 i (2,−3,1)o(0,1,3)=0
a teraz iloczynek wektorowy (1,1,1)x(0,1,3)=(2,−3,1)
mi w głowie teraz się zgadza. Lf confirm czy dobrze myślę, czy jest ok. Bo trochę nie ogarniam
tego tematu i tak kombinuję sobie.
29 sty 20:43
Mila:
Równania parametryczne mogą wyjść różne, ale iloczyn wektorowy tych dwóch wektorów ma
być wektorem równoległym do wektora normalnego płaszczyzny.
29 sty 20:56
Patłyk2703: jest równoległy. Zgadza się.
29 sty 20:57
Patłyk2703: Dziękuję Mila, że chciało Ci się to czytać

, czyli moje rozumowanie jest ok?
29 sty 20:57
Mila:
Przekształcanie równania ogólnego płaszczyzny na postać parametryczną:
π: 2x − 3y + z − 1 = 0
Obieram 3 różne punkty płaszczyzny (niewspółliniowe)
A=(0,0,1)∊π
x=1, y=0 to 2−0+z−1=0, z=−1
B(1,0,−1)
x=0, y=1, to mamy : 0−3+z−1=0 , z=4
C=(0,1,4)
AB→=[1,0,−2]
AC→=[0,1,3]
π:
x=0+1t+0s
y=0+0t+1s
z=1−2t+3s
n→=[1,0,−2] x [0,1,3]=[2,−3,1]
29 sty 21:11
Patłyk2703: a, w ten sposób, dzięki już sprawdzam patent.
29 sty 21:14
Patłyk2703: Ok a takie coś?
Znajdź równanie parametryczne płaszczyzny zadanej układem równań:
czyli pkt który należy do płaszczki to (3,−4,7)
wektor normalny to (2,3,5)
zatem 2A+3B+5C+D=0
6−12+35+D=0
29+D=0
D=−29
2x+3y+5z−29=0
ogólne ^
teraz wg twojego pomysła:
A=(3,−4,7) B=np.(−1,2,5) C=np.(2,0,5)
AB=(−4,6,−2)
AC=(−1,4,−2)
(−4,6,−2)x(−1,4,−2)=(−4,−6,−10)=(−2)*(2,3,5) czyli jest to wektor równoległy.
czyli przykładowe równanie parametryczne to:
x= − 4s − 1t + 3
y= 6s + 4t − 4
z= − 2s − 2t + 7
@Mila, pasiuje?
29 sty 21:50
Mila:
Patryk, ja tam widzę równanie prostej.
Dobrze przepisałeś to zadanie, czy to Twoja twórczość?
29 sty 21:58
Patłyk2703: przekopiowałem je z listy od profesora
29 sty 22:02
29 sty 22:13
Patłyk2703: może faktycznie chodzić o prostą.
29 sty 22:13
Mila:
To może przekształcić:
3*(x−3)=2*(y+4) i 5*(y+4)=3*(z−7)
stąd:
x+y−z+8=0
(3,−4,7) spełnia równanie;
29 sty 22:41
Patłyk2703: dobra, mam jeszcze jedno zadanie, do sprawdzenia proszę was bardzo

do wyjaśnienia
niejasności bo trochę sajgon mam w głowie.
Podaj równanie ogólne i parametryczne płaszczyzny przechodzącej przez punkty:
A(1,1,1)
B(2,0,3)
C(1,0,4)
mamy AB=(1,−1,2)
AC=(0,−1,3)
równanie parametryczne:
x=s + 0t + 1
y= −s −t + 1
z=2s + 3t + 1
a równanie ogólne, liczymy ilo.wekt. AB x AC
wychodzi wektor N=(−1,−3,−1)
i wtedy równanie ogólne to −x−3y−z+d=0
dla pkt np (1,1,1) i innych pozostałych B i C
−1−3−1+d=0
d=5
równanie ogólne:
0= − x − 3y − z + 5
dobzie?
29 sty 22:54
Mila:
AB→=[1,−1,2]
AC→=[0,−1,3]
A=(1,1,1)
π:
x=1+s+0t
y=1−s−t
z=1+2s+3t, s,t∊R
=============
n→=[1,−1,2] x [0,−1,3]=[−1,−3,−1]
[−1,−3,−1] || [1,3,1]
Równanie płaszczyzny przechodzącej przez A(1,1,1):
π: 1*(x−1)+3*(y−1)+1*(z−1)=0
π: x+3y+z−5=0
29 sty 23:04
Adam: Mila, to z tym przekształcaniem
to jest tylko równanie płaszczyzny zawierającej tą prostą
x∊A ⇒ x∊B
A⊂B, przez przekształcenia nierównoważne dostaniemy tak zbiór który może nie być
równy poprzedniemu
tutaj jest pierwszorzędny przykład
29 sty 23:09
Patłyk2703: @Mila dziękuję Ci bardzo za pomoc

naprawdę. Fajnie że tacy ludzie istnieją w zbiorze
ludzkości rzeczywistej.
29 sty 23:11
Mila:
Dziękuję
Adam, nie wiem jak zinterpretować to zadanie.
Jaką masz propozycję
29 sty 23:17
Adam: może chodzi o równanie parametryczne prostej?
29 sty 23:19
Mila:
To byłoby banalne, ale może tak.
29 sty 23:22