Liczby zespolone
mateusz: Pomoże ktoś

(z
2+9)(z
2−(4+i)z+4+2i)=0
Mam problem w Δ, jak ktoś rozwiąże to wszystko mi się rozjaśni pewnie i będę lepiej rozwiązywać
inne zadania
29 sty 17:58
Krzysiek60: z2−(4+i)z+4+2i
Δ= (−(4+i))2−4(4+2i)
Δ= (−4−i)2−16−8i
Δ= 16+8i+i2−16−8i
Δ=−1
29 sty 18:12
Mila:
i
2=−1
z
2+9=0⇔
z
2−9i
2=0
(z−3i)*(z+3i)=0
z=3i lub z=−3i
lub
jak napisał
Krzysiek
i dalej:
Δ=−1=i
2
| | 4+i−i | | 4+i+i | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z=2 lub z=2+i
29 sty 18:26
mateusz: Dzieki wielkie
29 sty 19:17
Mila:
29 sty 19:17