Wyznacz równanie okegu opisanego na trójkącie
xmax: Wyznacz równanie okegu opisanego na trójkącie ABC, gdzie A=(−6, 1), B=(3, −2), C=(2,5).
| | 147 | |
Wyliczyłem że b = |
| mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze  |
| | 66 | |
Janek191:
(x − a)
2 + ( y − b)
2 = r
2
więc mamy
( − 6 − a)
2 + ( 1 − b)
2 = r
2
( 3 − a)
2 + ( − 2 − b)
2 = r
2
( 2 − a)
2 + ( 5 − b)
2 = r
2
−−−−−−−−−−
1) 36 + 12 a + a
2 + 1 − 2 b + b
2 = r
2
2) 9 − 6 a + a
2 + 4 + 8 b + b
2 = r
2
3) 4 − 4 a + a
2 + 25 − 10 b + b
2 = r
2
−−−−−−−−−−−
1) − 2)
18 a − 10 b + 24 = 0 / : 2 ⇒ 9 a − 5 b = − 12
1) − 3)
16 a + 8 b + 8 = 0 / : 8 ⇒ 2 a + b = − 1 ⇒ b = − 2 a − 1
9a − 5*( − 2 a − 1) = − 12
9 a + 10 a = − 17
19 a = − 17
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 17 | | 34 | | 19 | |
b = −2* ( − |
| ) − 1 = |
| − |
| |
| | 19 | | 19 | | 19 | |
−−−−−−−−−−−
Dokończ − wstaw za a i b do 3) i oblicz r
2