Oblicz długość cięciwy.
zadanie: Prosta y = 2x − 7 wyznacza cięciwę AB okręgu x2 + 2x + y2 + 8y + 7 = 0.
Oblicz długość tej cięciwy.
Zrobiłem do tej pory:
S=(−1, −4)
r=√10
29 sty 17:01
Mila:
Punkty przecięcia:
y = 2x − 7
x2 + 2x + y2 + 8y + 7 = 0.
x2+2x+(2x−7)2+8*(2x−7)+7=0
5x2−10x=0
x=0 lub x=2
A(0,−7) B(2, −1)
|AB|=√22+62=√40=2√10
29 sty 17:16
emeryt 75: Pani Milu chyba powinno być B(2,−3).
29 sty 17:35
zadanie: wynik powinien być 2
√5
29 sty 17:38
Krzysiek60: To sam poszukaj bledu
A potem idz do dentysty jak cie zeby bola
29 sty 17:41
emeryt 75: Gdy do wzoru na długość odcinka AB wstawimy wspólrzędne punktu B(2,−3),to otrzymamy ten wynik
29 sty 17:44
Mila:
Tak, B=(2,−3). Źle mi się wstukało

Dziękuję
29 sty 18:02
zadanie: Dzięki
29 sty 18:07