prawdopodobieństwo całkowite, matura
Balladyna:

"Z urny, w której znajduje się 6 kul białych i 3 czarne losujemy dwie kule. Z pozostałych kul
losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowana kula będzie biała."
Przerysowałam tutaj początek mojego drzewka.
Jako A oznaczyłam zdarzenie polegające na wylosowaniu za drugim razem kuli białej.
Zdarzenie B
i oznacza, że za pierwszym razem wylosowano i∊{0,1,2} kul białych.
P(B
0)=
336 co jest dla mnie jasne.to Natomiast nie rozumiem dlaczego P(B
1)=
1836. Nie
jestem dobra w rozwiązywaniu tych zadań, nie posługuję się sprawnie schematem drzewka.
uprzejmie proszę o wytłumaczenie tego zadania w sposób zrozumiały dla (za przeproszeniem)
debila. Bo się pochlastam.
29 sty 16:43
Pytający:
W drzewku uwzględniasz kolejność losowania tych dwóch pierwszych kul. Jedną kulę białą
wylosowujesz w przypadkach BC i CB. Prawdopodobieństwo zdarzenia B
1 to właśnie
prawdopodobieństwo wystąpienia któregoś z tych przypadków.
| | 6 | | 3 | | 3 | | 6 | | 18 | |
P(B1)=P("BC" lub "CB")= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| . |
| | 9 | | 8 | | 9 | | 8 | | 36 | |
29 sty 18:37
Balladyna: Kurczę, wszystko wydaje się trudne zanim stanie się proste

. Dziękuję.
29 sty 18:50
iteRacj@: Jako zawsze pełna wątpliwości, muszę spytać, czy do rozwiązania tego zadania trzeba narysować w
drzewku jeszcze jeden poziom?
Bo pytanie dotyczy prawdopodobieństwa tego, że kula wylosowana jako trzecia będzie biała?
29 sty 18:52
Balladyna: Gdy szukałam rozwiązań tego zadania to w drzewku był jeszcze jeden poziom. Tutaj ten trzeci
poziom mi się po prostu nie zmieścił
29 sty 18:59
iteRacj@: OK
29 sty 19:01
Pytający:
Iteracj@, nie trzeba rysować kolejnego poziomu, bo... w ogóle nie trzeba rysować drzewka.
29 sty 19:25
iteRacj@: najważniejsze to się nie poddawać i liczyć dalej...
bez drzewka, z prawdopodobieństwa całkowitego
P(T) prawdopodobieństwa tego, że kula wylosowana jako trzecia będzie biała
P(B
0) prawdopodobieństwa wylosowania dwóch początkowych kul czarnych
P(B
1) prawdopodobieństwa wylosowania wśród początkowych kul jednej białej
P(B
2) prawdopodobieństwa wylosowania dwóch początkowych kul białych
P(T) = P(T|B
0)*P(B
0) + P(T|B
1)*P(B
1) +P(T|B
2)*P(B
2)
| | 6 | | 1 | | 5 | | 1 | | 4 | | 5 | |
P(T) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 7 | | 12 | | 7 | | 2 | | 7 | | 12 | |
29 sty 21:46
30 sty 14:11
ite:
wieczorem sprawdzę obliczenia, bo jeśli ktoś się myli, to prędzej ja niż Aksjomat....
30 sty 15:17
iteRacj@: czy mój sposób liczenia z 21:46 jest poprawny?
można prosić o sprawdzenie?
30 sty 21:12
Pytający:

Jak dla mnie prędzej pomylił się Aksjomat niż
Iteracj@.
30 sty 21:25
iteRacj@:
nareszcie bez błędu

,
dziękuję za sprawdzenie
30 sty 21:31