Wykaż
Aaa: Wykaż, ze liczba 620 +621+622 dzieli się przez 41
29 sty 16:36
ite:
620 +621+622 = 620 +6*620+62*620 = (1+6+36)*620= 41*620
29 sty 16:44
ite: i oczywiście napisanie uzasadnienia, dlaczego ta liczba jest podzielna przez 41
29 sty 16:54
Aaa: Dziękuję bardzo za pomoc 😀
29 sty 17:04
emeryt 75: Albo ja mam sklerozę, albo młodzi zakochani, bo 1+6+36=43 .
29 sty 17:32
iteRacj@:
nie, sklerozę to mam ja !
zaraz zapiszę się na szybki kurs skutecznego dodawania
pozdrawiam i dziekuję za czujne zwrócenie uwagi

w takim razie liczba 6
20+6
21+6
22 NIE dzieli się przez 41,
bo ani 43 ani 6
20 nie jest wielokrotnością 41
29 sty 18:12