Dowód za 3pnkt
Mikołaj: Witam, mam zadanie z nierównością do udowodnienia. Zrobiłem je z wykorzystaniem pochodnej. Czy
mogłby ktoś mi sprawdzić?

Poziom licem
zad. udowdnij że dla kazdej R nierow, jest prawdz.
x
4 − x
2 −2x +3 >0
niech f(x) = x
4 − x
2 −2x +3
f'(x) = 4x
3 −2x −2
4x
3 −2x −2 = 0 (WKIE)
( po rozlozeniu )
(4x
2 +4x +2 ) (x−1) = 0
wiec f max w 1
f(1) = 1
1>0 Więc prawda.

Pozdrawiam
29 sty 16:24
ite:
proponuję inny sposób
x4− x2−2x+3 = x4−2x2+x2−2x+3 = x4−2x2+1+x2−2x+1+1 =
= (x2−1)2 + (x−1)2 +1
dla każdej liczby rzeczywistej
(x2−1)2≥0
(x−1)2≥0
1>0
dodaję stronami
(x2−1)2 + (x−1)2 +1>0
c.b.d
29 sty 16:39
ite: u Ciebie dla x=1 powinno być minimum
29 sty 16:41
Mikołaj: Dziękuję bardzo. Faktycznie źle odczytałem z wykresu, pochodna zmienia znak z ujemnego na
dodatni więc jest minimum mój błąd.

Więc chyba się zgadza
29 sty 16:45
ite: ale musisz opisać, jak rozwiązujesz i jaka jest najmniejsza wartość funkcji, jakie wyciągasz
wnioski, że było za co stawiać punkty
29 sty 16:49