Rozwiąż układ równań
asd: Rozwiąż podany układ równań w zbiorze R
x2=yz+1
y2=xz+2
z2=xy+4
29 sty 16:16
Adamm:
xz=y2−2
x2z2=(yz+1)z2
(y2−2)2=(yz+1)z2
z3=xyz+4z
z(z2−4)=y(y2−2)
z(z2−4)(y2−2)2=y(y2−2)(yz+1)z2
tutaj możemy założyć że z, y≠0, dodatkowo że y2−2≠0
(z2−4)(y2−2)=yz(yz+1)
−4y2+8=z(y+2z)
z(y+2z)(y2−2)2=−4(yz+1)z2(y2−2)
(y+2z)(y2−2)=−4(yz+1)z
z(2y+4z)=−y2+2
z(2y+4z)(−4y2+8)=z(y+2z)(−y2+2)
4(2y+4z)=(y+2z)
y+2z=0
czyli mamy opcje y=0, z=0, y=−2z lub y=±√2
dla y=0
x=±1, xz=−2, z=±2
czyli (1, 0, −2) oraz (−1, 0, 2) to rozwiązania
dla z=0
x=±1, y=±√2, xy=−4
tutaj brak
dla y=−2z
x2+2z2=1, 4z2=xz+2, z2=−2xz+4
2*4z2+z2=2*(xz+2)+(−2xz+4)
z2=8/9
z=±2√2/3 wtedy x2=−7/9 − sprzeczność
dla y=±√2 mamy
xz=0 czyli x=0 lub z=0, z=0 już rozpatrywaliśmy, a dla x=0
z=±2, yz=−1 − niemożliwe
czyli jedyne rozwiązania to (1, 0, −2) oraz (−1, 0, 2)
29 sty 19:23
dobrze: skąd się bierze ta linijka?
z(2y+4z)=−y2+2

30 sty 20:30
Adam: wymnóż wszystko i podziel przez y, przerzuć na jedną stronę wyrazy z z−tem
30 sty 20:34
dobrze: ahhhh widze

Dziękuję
30 sty 20:38
Mila:
Rozwiąż układ równań:
x
2−yz=1
y
2−xz=2
z
2−xy=4
1) x≠0 lub z≠0 ( układ sprzeczny, sprawdź )
2) y=0
x
2=1⇔x=±1
x=1 to:
1=1
−1*z=2, z=−2
2
2−0=4
(1,0,−2)
3) y=0, x=−1
1=1
−(−1)*z=2⇔z=2
2
2−0=4
(−1,0,2)
==========
4) x≠0,y≠0, z≠0
x
2−yz=1 /*z
y
2−xz=2 /*x
z
2−xy=4 /*y
−−−−−−−−−
x
2*z−y*z
2=z
x*y
2−x
2z=2x
y*z
2−xy
2=4y
=========== + ⇔2x+4y+z=0
5)
x
2−yz=1 /*y
y
2−xz=2 /*z
z
2−xy=4 /* x
−−−−−−−−−−
x
2*y−y
2*z=y
y
2*z−x*z
2=2z
x*z
2−x
2y=4x
=========== + ⇔4x+y+2z=0
6)
2x+4y+z=0
4x+y+2z=0
stąd
−4x−y=−4x−8y
y=0 wbrew zał.
Odp.
(1,0,−2), (−1,0,2)
10 paź 18:13
jc: Dodam jeszcze swoje rozwiązanie.
x2−yz=1
y2−zx=2
z2−xy=4
drugi − pierwsze, trzecie − drugie, pierwsze − trzecie
oznaczenie: s=x+y+z
(y−x)s =1
(z−y)s =2
(x−z)x=−3
suma: pierwsze + drugie + trzecie
x2+y2+z2−yz−zx−xy=7
(y−z)2 + (z−y)2 + (x−z)2=14
1/s2 + 4/s2 + 9/s2 = 14
s2=1 czyli s= 1 lub s=−1
x+y+z=1
x−y=−1
x−z=−3
3x=−3, x=−1, y=0, z=2
dla s=−1 wystarczy zmienić znaki.
10 paź 18:31
jc: Mała litrówka: zamiast (x−z)x=−3 powinno być (x−z)s=−3.
10 paź 18:32
Mila:
10 paź 18:51