jo: Pierwsze trzeba wyznaczyć dziedzinę funkcji: Df = R\{1}
Teraz obliczyć granice na krańcach dziedziny:
1. Funkcja ma asymptotę poziomą y=n jeśli:
lim
x→∞ f(x) = n (prawostronna asymptota pozioma)
lub
lim
x→−∞ f(x) = n (lewostronna asymptota pozioma)
Jeżeli jest zarówno prawostronną i lewostronną to mówimy że jest obustronną.
Czyli w tym przypadku obustronną asymptotą poziomą jest prosta y=1.
2. Funkcja ma asymptotę pionową x=x
0 jeśli:
lim
x→x0+ f(x) = +
∞ lub lim
x→x0+ f(x) = −
∞ (prawostronna)
lim
x→x0− f(x) = +
∞ lub lim
x→x0− f(x) = −
∞ (lewostronna)
Czyli w tym przypadku obustronną asymptotą pionową jest prosta x=1.